Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46
Anmeldelse - Den kooperative guitarforstærker... - Soundcheck.dk
Cookie persondata politik for GAFFA A/S
Log ind eller opret en gratis konto
14-07-2001

Den kooperative guitarforstærker...


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 245
Skrevet af: Søren Korsgaard

Som en forlængelse af Palle Schultzs Soundcheck-artikel om at bygge sin egen Strat-type guitar, kommer her en artikel om en byg-selv-guitar rør forstærker. Det er lettere at bygge en forstærker end man tror, men man kan godt få stød…

Jeg fandt AX 84-projektet på nettet. Kort fortalt er vi en samling mennesker med en udpræget "prins pilfinger"-mani. En af pionererne sagde det på denne måde: "Man skal ikke bygge en forstærker selv, for at spare penge. Man skal gøre det, fordi man ikke kan lade være."
Men penge er der nu at spare ved at bygge selv. Og tilfredsstillelsen ved at have bygget sin egen forstærker og få lige præcis den lyd man gerne vil have er ubetalelig. Selvfølgelig er der mange gode forstærkere på markedet, men denne her er meget fleksibel. Er nem at bygge. Kan udbygges efter behov. Og der er frit slag for de kreative.

Ren klasse A spiller højt

Grundlæggende set er der tale om en rørforstærker bygget op omkring et 12ax7 preamp rør og et EL84 poweramp rør. Den yder små 10W. Det lyder umiddelbart ikke af så meget men det er ren klasse A så det svarer til ca 50W alm. watt. Der er tre tone-kontroller: Bas, mid, treble og en enkelt volume-kontrol. Volumekontrollen virker også som gain kontrol dvs at jo mere man skruer op jo gain får signalet og jo mere forvrænger det.
Forstærkeren er meget enkel i sin opbygning og er et velegnet projekt til førstegangs selvbyggere.
Der skal også lige lyde en advarsel! Når man arbejder med transformatorer og rør, er det højspænding vi har med at gøre. Er man ikke sikker på hvad det er man er i gang med. Så få hjælp af en elektronik kyndig. Advarslen er hermed givet videre.

Indkøb

På www.ax84.com kan man finde en indkøbsliste over alt hvad man skal bruge.
Stumperne der skal bruges, kan fås i mange elektronikforretninger. Jeg har brugt stumper fra USA, men det turde være muligt at finde delene i en dansk elektronikforretning.
Det vigtigt at de komponenter, man bruger overholder de specifikationer der er beskrevet. Selv meget små afvigelser kan give store ændringer i både lyd og strøm og kan ødelægge rør og andre vitale dele.
Vær opmærksom på at transformatorer skal være bygget til 220V. Man kan ikke bare importere en transformator fra USA, da de bruger 120V.
Højttalere er en meget personlig sag. Palle Schultz lavede i et nummer af Soundcheck bladet et kabinet med en 12" vintage Celestion-enhed. Den kan bruges som udgangspunkt her også. Ellers er der noteret gode erfaringer med Jensen, JBL og MOJO. Det er vigtigt, at man benytter en højttaler der er beregnet til guitar og ikke går ind og plyndrer stereoanlæget i stuen.

Hvilket forbillede?

Når man skal vælge kasse skal man være opmærksom på hvordan den færdige forstærker skal se ud. Skal det være som en Vox combo med knapperne siddende på toppen af forstærkeren? Skal det være en Fender / Marshall model med knapperne siddende på fronten, eller skal det være en løs top?
Disse overvejelser skal man gøre sig inden man beslutter sig for hvilken kasse man putter forstærkeren ind i.

Layout-planlægning

Når man har besluttet sig for hvilken model, man vil bygge skal man i gang med at finde ud af hvor de forskellige dele skal sidde i kassen. Det der er vigtigt er at indgangsrør og udgangsrør sidder så lang fra hinanden som muligt. Derudover er det vigtigt at signalvejen i forforstærkerdelen er så kort som mulig. På www.ax84.com siden er der flere forskellige forslag til hvordan man placerer de forskellige dele hensigtsmæssigt. De ting man skal være opmærksom på er at der skal være plads til det hele. Dette gælder ikke mindst de ting der stikker udenfor kassen. Dvs knapper, stik og lign. Det er også vigtigt at tænke højttalerens placering ind på dette tidspunkt (i det tilfælde at man bygger en combo.
Når man har lavet et layout til forstærkeren skal der bores huller. Her skal man bruge nogle gode skarpe bor der ikke flosser. Aluminum er lettere at bore i end stål. Stål er til gengæld mere holdbart og lettere at male. Det er en smagssag hvad man vælger.

Finish

Her er det igen vigtigt at gøre sig klart, hvordan den færdige forstærker skal bruges.
Hvis den bliver synlig f.eks i en løs top skal man gøre mere ud af finishen end hvis den bliver pakket ned i en combo. Det er op til den enkeltes kreative evner og fantasi.

Samling af forstærkeren. Lodning

Lodning: For den uerfarne loddekolbe-fører er der også hjælp at hente på nettet. Både på www.ax84.com er der links til forskellige lodde tekniske sider og søger man på "soldering" på en søgemaskine, kommer der sider nok til at man får behovet dækket.
Man kan bruge en alm. loddekolbe på 30- 40 watt. En god loddetin er et must (Magna 88c er den bedste der fås!).

Stelforbindelse

I mange konstruktioner bruger man selve kassen som stelforbindelse. Dette er ikke optimalt, når man arbejder med rør og transformatorer. Man kan lave en såkaldt Stjerne-stelforbindelse hvor man samler alle stelforbindelser i et enkelt punkt. Dette er også med til at give et godt overblik, hvilket er vigtigt ikke mindst, hvis/når man skal til at fejlfinde.
I denne (stel)forbindelse er det vigtigt at nævne at alle gennemføringer i kassen skal isoleres således og at jackstik, ledninger og led-lamper ikke har direkte kontakt med kassen. Dette gøres ved at komme små muffer i alle gennemføringer. Dels minimerer dette risikoen for at der dannes kontakt, dels minerer det slid og dels minimerer det faren for støj og interferens.

Forkabling

Når der skal trækkes ledninger mellem de forskellige komponenter, kan der vælges flere forskellige metoder. Man kan ganske enkelt forbinde de forskellige dele med hinanden.
Dette er den hurtigste og letteste måde, men giver også en meget stor mængde ledninger at holde styr på. Man kan i stedet for lave små terminaler, som man bruger som loddepunkter. Dette giver større overblik og formindsker mængden af ledninger.

Nummerering

Det er vigtigt at notere numrene på rørsoklerne, så man ved, hvordan de skal sluttes til.
De er normalt numereret fra 1 til 9 i urets retning når man ser dem nede fra. Mellemrummet er mellem 1 og 9. Det samme gælder for potentiometrene. Vend dem rigtigt så man skruer op og ikke ned når man drejer dem.

The final checkout

Check, check og check igen at forkablingen er i orden.
Første gang du sætter strøm på : GØR DET UDEN RØRENE ER MONTERET!
Når du har målt at strømmen er i orden og der ikke er noget der ryger, lugter påfaldende varmt eller direkte brænder. Så slå strømmen fra montér rørene, bed til den du tror på og slå strømmen til igen montér din guitar og spil løs.
Bygger du en løs top er det vigtigt at der altid er enten en højttaler eller en modstand tilkoblet ellers kan du brænde udgangen af.

Fejlfinding

Skulle der mod forventning være noget der ikke virker efter hensigten eller lyden ikke er som den gerne skulle være, er der heldigvis hjælp og hente. På The amp Debugging FAQ-siden (der er link fra Ax84-siden) står der en lang række nyttige informationer om, hvad der kan være galt og ikke mindst hvordan afhjælper du problemet.
Ellers er et multimeter en meget nyttigt ting at have. Hvis spændingen falder (i forstærkeren) er det tegn på at noget yder mere modstand end transformatoren kan give strøm til. Ellers kan en træ grydeske være et godt og brugbart våben til at finde dårlige forbindelser med.
HUSK: Når forstærkeren er slået til er der højspænding tilstede! Brum skyldes ofte dårlige forbindelser eller dårlig stel.

Hvordan lyder den så?

Nu er lydpræferencer heldigvis blevet lettere at videregive, efter MP3-filernes indtog. Så på nettet er der en lang række forskellige lydklip med disse forstærkere. Man kan garanteret finde et klip der passer til den guitar og den stil man spiller.
I Ax84-koorperativet er der en lang række forskellige forstærkere, preamps, effekter og lignende man kan bygge. Der er lydklip, billeder og byggevejledninger, skemaer til det meste. Jeg foreslår at man deltager i nogle af de diskussioner der foregår på siden. Dette kan også anbefales til andre der måske ikke går i bygge tanker men gerne vil modificere den forstærker de allerede har. Langt de fleste spørgsmål man måtte have vedrørende forstærkere kan man få besvaret.

Litteratur og lign.

Skemaer og diagrammer kan hentes på www.ax84.com. Hvis man vil vide mere kan det anbefales at købe eller låne bøger om emnet. En af biblerne omkring rørforstærkere er The Tube Amp Book af Aspen Pittman. Den har over 400 diagrammer til kendte rørforstærkere og mange gode forslag til modifikationer og forbedringer. Derudover kan Inside Tube Amps af Dan Torres anbefales. Den har både diagrammer, teori og giver også instruktion om, hvordan man kan bygge en forstærker fra bunden.
Er man mere "visuelt anlagt", kan bog- og videosættet How to service your own tube amp anbefales. Her får man en bog på 247 sider fyldt med gode råd og konkrete modifikationer på specifikke modeller fra både Fender og Marshall. Derudover er der en video på en time, der viser hvordan de forskellige ting ser ud, og hvordan de forskellige reparationer og modifikationer laves.
Alle bøger og videoer kan fås hos Steward MacDonald’s.

Gør-det-selv forstærkerens seks dele

Få fat i de stumper der skal bruges

Lave et layout til kassen forstærkeren skal være i

Bor de nødvendige huller i kassen

Montér de forskellige dele og lod dem sammen

Fejlfinding

Byg et passende kabinet.Flere anmeldelser

Om Soundcheck | Annoncer | Kontakt | Jeg er lavet af BandBase.dk og GAFFA.dk