Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46
Anmeldelse - 13,9 kg guld - Soundcheck.dk
Cookie persondata politik for GAFFA A/S
Log ind eller opret en gratis konto
29-11-2001

13,9 kg guld


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 245
Skrevet af: Paw Vester Kristensen

Pris og kvalitet hænger ligeså godt sammen, som et svensk IKEA garderobeskab. Altid har halvbillige keyboards lugtet af "low-price" og stanken er altid blevet forøget i det øjeblik man har forladt sin lokale musik-pusher. Sådan var det - Indtil Korg Pa80 kom på banen!

Korg Pa80 er et kun 13,9 kg tungt, sølvfarvet monster af et arrangør-keyboard at være.
Bag den smukke aluminiumsfacade gemmer der sig et OPOS styresystem, hvilket vil sige:
Objective Portable Operating System, hvilket igen vil sige: Load mens du spiller, opgradér hele dit operativ system fra tid til anden. Bag facaden gemmer der sig også HI Synthesis, som er samme lyd-system, som de velklingende Triton-synths bruger.

Hvad får jeg?

Med Pa80 får du kort fortalt 61 tangenter med velocity og aftertouch, efter min ydmyge mening 61 gode keyboardtangenter. Du får mere end 660 lydprogrammer, hvoraf der er 128 users samt GM level 2. 32 trommesæt og Digital Drawbars er også inkluderet i maskinen. 62 toners polyfoni er maskinen udstyret med. Af styles får du ikke mindre end 256 stykker + 48 userstyles. Du får to sequencere eller to midifilsafspillere, samt en easy-record og en 16-tracks fætter til at arbejde med. Noget helt u-korgs agtigt er, at keyboardet har højttalere, nemlig 2 x 22 Watt fordelt på fire højttalere med bas-refleks og auto-loudness. Alt dette har de proppet ind i den føromtalte smukke facade med en vægt på kun 13,9 kg - flot!

Forklædt Triton

Da Korg har benyttet HI-systemet til lydsektionen i Pa80 kan man nærmest sige, at du spiller med en Triton synthesizer delen i Pa80 arrangements keyboardet. Specielt har Korg arbejdet med forbedringer af akustiske instrumenter som saxofon, trumpet, fløjte, guitar og piano.
Deres arbejde har båret frugt, og den høster du når du spiller med disse fabelagtige lyde. Eksempelvis det stereo-samplede piano, som er enhver Elton-John ballade værdigt, mundharpen som får Stevie Wonder til at savle, og saxofonen der bringer enhver normal ud af fatning. Ikke nok med at lydene er gode, de er også fuldt redigerbare, og du kan krydre dem med de 90 mastereffekter som alle er i studiekvalitet.
Af nogle af effekterne kan disse nævnes: Reverb, chorus, delay, equalizers, exciters, overdrives og ring-modulators. Ydermere har du altid adgang til attack, decay, release, filter-cutoff, resonance osv. Pa80 har desuden digital drawbars, så er du til orgellyde så hyg dig med vellyden herfra.

Når musikken spiller

Advarsel: Begynd aldrig at spille med de indbyggede styles på Pa80 hvis du har travlt!
Hvis du overtræder denne simple lov kan det medføre store forsinkelser samt verbale møgfald fra dine bekendte. Med andre ord er det svært at slippe Pa80 og dens backing-orkester, som bare gør et rigtig godt stykke arbejde. Disse styles eller rytmer er et godt eksempel på, at det er ikke mængden af data og notes i sekundet der gør udfaldet for om musikken svinger. Nej det er tværtimod rytmernes simple opbygning der gør dem til en drøm at arbejde med. Endnu bedre er det, at der er mange og at kvaliteten ikke falder, når man skifter stil eller genre. Med Pa80 får du en diskette fra Danske Midispot, som indeholder 8 velproducerede styles i den mere skandinaviske ende, og mon ikke der kommer mere med tiden til Pa80. For hver style er der fire varitioner, to fill-ins, et break, to introer og to endinger.
Endvidere er der noget smart som hedder "Single Touch", som gør dit stylevalg til et samtidigt userprogramvalg med lydopsætninger, og igen her har du fire knapper med lyde tilpasset stylen du spiller med - its easy peacy! Dog lige en verbal lussing til Korg; kan I ikke snart lave en transpose funktion der fungerer? Den nuværende transponerer så snart man har trykket på den, og ikke først når man tager næste akkord. Det er bare ikke smart.

Crossfade mellem to midifiler

Pa80 har som nævnt mulighed for at afspille to midifiler eller songs på samme tid. Dette ville lyde mindre godt, hvis der ikke havde været den cross-fader som Pa80 er monteret med. Nu kan man faktisk spille en hel aften uden en eneste pause, frit og kvit kan man cross-fade mellem "Seq1" og "Seq2" imens den ene fil afspiller kan du nemt loade den næste. Men hvorvidt publikum tager vel imod denne feature ved jeg imidlertid ikke!?
Midifilsafspilning på Pa80 nemt, og den gør et godt stykke arbejde. Undertegnede har prøvet at fodre maskinen med midifiler med programskift til helt mærkelige moduler, og alligevel formår Pa80 at finde nærmeste grundlyd som passer ind - godt gået!

Ind og ud

Pa80 lyder godt med de indbyggede højttalere, men flytter jo en del mere luft med et PA anlæg sat i den anden ende af keyboardet. Til forbindelsen her har man en stereo udgang, samt to valgfrie outputs. Valgfrie i den forstand, at det er dig der bestemmer hvad der skal sendes gennem disse. Det kan være at du vil have stortromme ud på en kanal og bassen på den anden.
Naturligvis er der alle MIDI-muligheder. Keyboardet har desuden to stk. inputs, her kan du eksempelvis sætte en mikrofon til, samt en guitar - disse input-elementer kan valgfrit farves med effektdelen i keyboardet.
Der er ikke Vokalist-effekter indbygget, men det er der også råd for med VHG1 - Vocal/Guitar Processor Board, som er en hardwareløsning der installeres i Pa80. Her får man nu nye muligheder med de to input-kanaler: Firstemmigt kor på musikken, og man får en guitar-processor indbygget i keyboardet med de mest brugbare effekter. Af andre udbyggelser af Pa80 skal jeg nævne FMC-PCM01 - "Real Drums" Flash-ROM (PCMCIA) Card, som er et flashkort man propper bag i maskinen. Når dette er gjort, har man 16 nye trommesæt som er natural-samplede, 16 nye styles m.m.
Såfremt man ønsker en harddisk til Pa80, kan man købe enhver 2,5" ATA-EIDE harddisk, men vær opmærksom på at ligegyldigt hvor stor en harddisk Du køber, så kan Pa80 kun læse og bruge de første 2 GB harddisk. Men selv med 2 GB kommer man et stykke nu til dags.

Konklusion

Når man sidder med en maskine som Pa80 sammenligner man jo med konkurrenter som Yamaha, Roland og Solton - man finder næsten ikke mangler i Pa80, og hvis man finder nogle er der råd for dem i form af udvidelses muligheder. Men alligevel er der jo nogle småting, som irriterer en ivrig tester som undertegnede.
Men disse småting bliver gjort til skamme når man så husker på prisen, som i forhold til konkurrenternes er et godt stykke under den vildledende. Hvad enten du skal bruge dette keyboard i dit hjemmestudie, eller du skal optræde på de små skrå brædder, så får du et brag af en maskine - prisen taget i betragtning. Derfår tildeler jeg denne maskine top-karakter!

Features

61 tangenter med velocity og aftertouch

32 Mbyte PCM ROM

62 toners polyfoni

4 Digitale multieffektsystemer (90 master effekter)

660 lyd-programmer - fuldt redigerbare

Digital Drawbars

256 styles + 48 users

80 realtime userprogrammer + 300 styles userprogrammer

Dual sequencer med crossfader

Easy record seq samt 16 tracks seq

Generelt

4 audio outputs (left/right/1/2)

2 audio inputs (1/2) med hver sin gain-kontrol

Midi in/out/thru

Sustain pedal ind / footswitch ind

4 Højttalere (2 x 22 watt)

Vægt 13,9 Kg.

Tilbehør/udvidelsesmuligheder

FMC-PCM01 - "Real Drums" Flash-ROM (PCMCIA) Card

VHG1 - Vocal/Guitar Processor Board

VIF1 PAL / VIF1 NTSC - Video Interface Board

2,5" ATA-EIDE Harddisk

EC5 Multi-switches controller

EXP-2 Foot Controller

XVP-10 Exp/Volume Pedal

PS-1 Footswitch

DS-1H Damper PedalFlere anmeldelser

Om Soundcheck | Annoncer | Kontakt | Jeg er lavet af BandBase.dk og GAFFA.dk