Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46
Anmeldelse - Spektakulær, Spektakulær! - Soundcheck.dk
Cookie persondata politik for GAFFA A/S
Log ind eller opret en gratis konto
04-01-2002

Spektakulær, Spektakulær!


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 245
Skrevet af: Paw Vester Kristensen

Såkaldte mellemklasse-keyboards bliver mere og mere interessante - også for den professionelle bruger. Indmaden i de pris-billige keyboards er langt fra fattig, og kan sagtens stå mål med maskiner som man for få år siden ville kalde for topprofessionelle. Yamaha PSR2000 er ingen undtagelse. Her tester vi et arrangements keyboard med spektakulære muligheder.

Yamahas PSR-serie har været på banen i snart 20 år og har præsenteret et utal af modeller fra det lille hjemmekeyboard til de store professionelle dyr. PSR2000 er det nyese skud på stammen. Lad os starten med at "se det lidt fra oven":
Der er 61 tangenter af god kvalitet uden aftertouch, men dog med anslagsfølsomhed (velocity). Oversigtsmæssigt velsignes brugeren med et stort grafisk LCD display, der gør det let at finde rundt i maskinen og de mange menuer den besidder. Keyboardet har 64 toners polyfoni, hvilket gør at det bliver de færreste som får PSR2000 til at hakke. 16 MB voiceram er dobbelt så meget som lillebror PSR1000 ejer, og naturligvis smitter det tydeligt af på de 310 lyde, 14 tromme/sfx sæt, samt de 480 almindelige XG/GM lyde. 200 kvalitets stilarter i alle genrer giver mere end nok musikalsk stof til de lange vinteraftener.

Lyd i stereo og ord

Lydene i PSR2000 kommer fra det Yamaha kalder "Advanced Wave Memory" (AWM).
På almindeligt forståeligt dansk er det bare totalt iorden lydsmag! Tilføj eventuelt selv ekko med de mange indbyggede DSP effekter, som egenligt er en stor multieffekt processor.
Som tidligere nævnt har du 310 lyde bestående af Yamahas "Sweet Voices", "Cool" og "Live" lyde, hvoraf en hel del er hentet fra den populære PSR9000. For dem som kender disse "sweet", "cool" og "live" lyde, kræves der ikke så meget mere end et beskrivende udråb af glæde. Lydene er spilbare og velvalgte. Det stereosamplede flygel til PSR2000 bør bestemt ikke glemmes, her taler vi om vaskeægte vellyd, og glemt er "Organ Flutes" da heller ikke, hvilket er digital drawbars, som i de gode gamle dage hvor man selv sammensatte sin orgellyd, her har du igen muligheden!
Oveni disse 310 lyde har du så de almindelige basic XG lyde, og dem er der 480 af, det giver totalt 790 lyde. Når alt dette er skrevet tager det sikkert pusten fra de fleste at du selv kan ændre lydene med den indbyggede egenskab: "Sound Creator".

What a session

Som noget helt nyt til arrangements delen er de nye "Session" stilarter, som er glimrende rytmer spillet på en vældig musikalsk måde, desværre er der ikke så forfærdelig mange af dem, men dem PSR2000 har er imidlertid gode.
De almindelige rytmer fejler bestemt heller ikke noget, og man når ganske simpelt ikke at blive træt af dem på grund af maskinens 4 variationer, 4 fill-ins, 3 intros/endings samt breaks til hver enkelt styles, med andre ord: Masser af variation!
Skulle det mod forventning ske, at man bliver træt af de indbyggede styles, kan man købe nogle nye og loade dem ind fra diskette drevet.
Man kan også let ændre de forskelle rytmer eller ligefrem lave sine helt egne stilarter.
Til at krydre hverdagen med, er der også 4 multipads, som enten kan være trommelyde eller rytme-licks, som holder trit med din venstrehånd. Dette giver endnu mere variation til rytmespillet. Som om dette ikke var nok, er hver stilart programmeret med fire "One Touch Settings" der tilpasser lydene for melodistemmen, som du naturligvis også selv kan programmere om. Dette gør lydvalg til de forskellige styles til noget legende let, og samtidigt lynhurtigt.

Lidt for den kræsne

Som forventet er der en 16 kanals sequencer i keyboardet, og en mere one-take-agtig optager; Men knap så ofte ser man Music Notation, dvs. nodevisning på et arrangements keyboard. Hvad enten det er på dine egne indspillede værker, eller det er en hvilken som helst midifil, kan du få noderne vist direkte på det store display. Oveni hatten kan du selv vælge zoom funktionerne, og samtidigt ved du altid hvor du er i sangen, ved hjælp af den bevægelige cursor der følger playbacken. Har du svært ved at huske teksterne til dine yndlings midifiler? Så er PSR2000 der som en hjælpende hånd ligeså hurtigt som du kan stave til supermand! Du får vist lyrics i displayet såfremt midifilen indeholder disse data, i disse lyrics kunne der også være becifringer, som naturligvis også vil blive vist.
Til noget af det mere spektakulære skal "Music Finder" også nævnes: Du kender sangen men du kan ikke finde ud af hvilke instrumenter og hvilket tempo der passer dertil. Ved brug af "Music Finder" kan du let søge efter sangen og ved hjælp af et enkelt tryk er hele opsætningen klar til at spille med, easy up and go.

Indbygget vokalist

Prikken over iøet er at keyboardet har indbygget vokalist, således at man kan sætte sin mikrofon til keyboardet og harmonierne følger venstrehånden.
Du er mange forskellige vokalist-opsætninger. Vil du synge med mænd eller damer, større kor eller mindre acapella kor? Uanset hvad finder du nok et preset du kan blive fornøjet med.
Hertil kommer at mikrofonen kan få sine helt egne DSP effekter på, sådan at du kan bruge de indbyggede effekter på din sangstemme, samt 3-bånds eq. Det skal siges at du kan eventuelt istedet for en mikrofon sætte et line-instrument til som f.eks. en elguitar eller andet.
Nu har undertegnede aldrig været så begejstret for indbyggede vokalister i disse arrangements keyboards, og PSR2000 er heller ingen undtagelse.
Som nævnt før finder du sikkert noget du kan blive fornøjet med, og fornøjet var netop også hvad jeg blev ved testningen. Det er sjovt og det er skægt - Og så er det heller ikke ret meget andet.

Tilslutning og outputs

Som alle andre keyboards har PSR2000 Midi In og Midi Out, sjovt nok ingen Midi Thru. Men den har til gengæld To Host, som gør midiinterfaces med mere unødvendigt for tilslutning af PSR2000 til en computer. Tilslut blot med et kabel fra To Host til en serieport på din computer, så åbner der sig en ny verden af musikalske kreativiteter, som fritidsgården aldrig vil kunne hamle op med. Du har mulighed for at sætte to pedaler til keyboardet, og som tidligere nævnt enten en mikrofon eller et line-input. Ydermere har du AUX output, samt de almindelige stereo outputs, sådan at du ikke behøver at blande mikrofon signalet med keyboardets lyde. PSR2000 har også indbyggede højttalere, disse er ny-designede to-vejs højttalere med basreflex, og de gengiver bare lydene rigtig godt.

Konklusion

Mulighederne med et Yamaha PSR2000 er ikke få, og når man arbejder med keyboardet glemmer man alt om at det kun koster 15.900 kroner, da lyden og kvaliteten af keyboardet leder tankerne op i helt andre prismæssige jetlag.
Jeg vil nok kalde det et semi-professionelt keyboard med to pile opad. Keyboardet har virkelig duften af et gennemført arrangements keyboard, men stadigvæk mangler det lige den sidste søde duft, af detaljer og udvidelsesmuligheder.
Så hvad enten man mangler et arrangements keyboard til at pryde dagligstuen med, eller man tager ud og spiller, bør man unde sig selv at prøve et Yamaha PSR2000.

Features

61 anslagsfølsomme tangenter

16 Mb voice ram

64 toners polyfoni

310 lyde (Sweet, cool, live)

480 XG lyde

14 trommesæt

Digital drawbars

200 stilarter (4 variationer, 4 fill-ins, 3 intro/endings, breaks)

8 x registrerings hukommelse 4 x multipads

DSP-effekter

16 tracks sequenzer

Stort grafisk LCD-display

Generelt

Mikrofon indgang (Eller line) med vocal-harmony

Viser noder og lyrics

Music Database (Søge muligheder)

PitchBend og Modulations hjul

3,5" Diskettedrev

2 Outputs (L+R)

2 AUX outputs (Fixed level)

Midi in+out + Midi Host

2 Footswitch indputs

2 vejs Højttalere med basreflex.Flere anmeldelser

Om Soundcheck | Annoncer | Kontakt | Jeg er lavet af BandBase.dk og GAFFA.dk