Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46
Anmeldelse - Super Monitor som selvbyg - Soundcheck.dk
Cookie persondata politik for GAFFA A/S
Log ind eller opret en gratis konto
13-11-2002

Super Monitor som selvbyg


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 245
Skrevet af: Søren Korsgaard

Her kommer historien om, og opskriften på, et par meget vellydende monitorer, du selv kan bygge

Som så mange andre har jeg en computer, et lydkort, lidt midigrej og en lille studieejer i maven. Men ofte, når jeg sad og skulle høre mine frembringelser kom mine PC-højttalere til kort. Så noget måtte gøres. Min bank brød sig ikke om tanken om et par nye Genelec, så der måtte alternative ideer på banen. Dengang jeg ikke havde råd til en Fender bas, byggede jeg en selv og lidt sådan gik det også med disse højtalere.
Jeg undersøgte markedet og fik fat i Per Skaaning fra Audiotechnology i Stilling. Jeg forelagde ideen til ham og han gik med i projektet. Jeg fik et par tegninger med hjem og begyndte at snedkerere, men resultatet var ikke godt nok, så vi fik tegnet et nyt kabinet, der tog højde for nogle af de fejl, det første kabinet havde afsløret. Det nye kabinet viste sig at være så optimeret at vi kunne spare halvdelen af komponenterne til delefilteret. Der blev i løbet af projektet også skiftet bas/mellemtone-enhed, så det har virkelig udviklet sig undervejs.

Det tekniske kort

Der er tale om en tovejs monitor med en håndbygget bas/mellemtone fra Audio Technology, og en Morel diskant.
Delefilteret er meget simpelt, men med de bedste komponenter der kan fås.
Der er i delefilteret en switch således at man kan hæve og sænke mellemtone niveauet efter behov.
Kabinettet er udformet således at diskant og bas rammer lytteren på samme tid, og der er en lille skumgummig kant mellem de to enheder for at forhindre interferens og roll offs.
Enhederne er skærmet for stråling, således at de kan benyttes tæt ved en skærm. En basrefleks-port er placeret bag på kabinettet.
Terminalen er lavet således at højtaleren kan bi-ampes hvis det skulle være interessant.

Lyden

Da jeg første gang hørte højttalerne hos Audiotechnonlogy, var der Radioavis, og det var ganske utroligt, for det lød som om manden der læste op, stod lige ved siden af os, flere gange siden hen, har jeg taget mig selv i at lytte til detaljer jeg ellers aldrig lægger mærke til, det kan være et ur der tikker, som man ellers aldrig lægger mærke til og når man lytter til musik vil selv musik man kender ganske godt fremstå med nye detaljer man ikke før har lagt mærke til.
De som har lyttet til højttalerne har i begyndelsen syntes at de lød lidt tamt og kedeligt, men efter bare et kort stykke tid også begyndt at fornemme detaljer de før ikke har lagt mærke til.
Disse højttalere tilføjer intet til musikken, derfor kan de godt ved første lytning virke lidt kedelige, men når man har lyttet til dem et stykke tid vil detalje-rigdommen forføre en og man bliver mere eller mindre afhængig af lyden. Jeg har lyttet på mange andre højtalere både professionelle og hifi højtalere ogi klassen under 10.000 kr er endnu ikke stødt på nogen der kan nå disse her.
Hvis man skal beskrive lyden må det være ord som naturlig, uanstrengt , autentisk og meget detaljeret.

Hvordan kommer du igang

Projektet er bygget sådan op man kan gøre meget selv eller noget eller kun meget lidt eller ingenting. Så alle kan faktisk være med.
De mest fingerfærdige kan selv samle kabinettet (se tegninger) eller man kan kontakte Peak Consult i Middelfart og få dem til at lave et par af deres flotte kabinetter.
Man kan selv samle delefilteret eller få det færdigsamlet fra Audiotechnonlogy. Man kan selv sætte enheder i kabinetterne, eller man kan vælge at få dem færdigsamlet helt og fuldt fra Audio technology.
Så det er op til den enkelte hvor langt evner rækker og hvad man gerne selv vil.

Her kan du få det du skal bruge

Enhederne kan du få hos Per Skaaning:

Audiotechnology
Industrivej 3
Stilling
8660 Skanderborg

tlf: 86 57 15 22
fax: 86 57 15 23
mail@audiotechnology.dk
www.audiotechnology.dk

Kabinetter kan købes hos:
Peak Consult
Langelandsvej 12
5500 Middelfart

tlf: 64 400 580
fax: 64 400 680
mail@peak-consult.dk
www.peakconsult.dk
Prisen for delefilter og enheder er knap 3000kr pr stk. Kabinetprisen kommer an på finish, men regn med 1000 kr pr kabinet.
Det er elvfølgelig ikke gratis, men i forhold til lyden er prisen meget rimelig og man skal op i væsentligt dyrere systemer før man får noget der slår dem.Flere anmeldelser

Om Soundcheck | Annoncer | Kontakt | Jeg er lavet af BandBase.dk og GAFFA.dk