Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46
Anmeldelse - En, på alle måder, stor maskine - Soundcheck.dk
Cookie persondata politik for GAFFA A/S
Log ind eller opret en gratis konto
17-06-2003

En, på alle måder, stor maskine


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 245
Skrevet af: Søren Korsgaard

Vi tester her Tascams bud på en proffessionel alt i en maskine

Tascam har i mange år været med til at præge udviklingen både dengang det gjalt kasettebåndoptagere, spolebånd og nu harddiskrecordere. Med deres Sx-1 kommer de med deres bud på den ultimative "Alt i en kasse".

Der er noget farligt indeni.

Da SX-1 ankom med en noget forpustet postmedarbejder, var det første jeg tænkte: det må være en fejl, de har sendt mig noget andet end en HD recorder. Men nej, den var god nok, indeni i kæmpekassen var den største HD recorder jeg har set til dato. Den er stor (og ikke mindst tung), men når man først får den stillet op og kommer i gang giver designet mening. Under alle omstændigheder egner den sig ikke til at blive slæbt frem og tilbage til øvelokalet.

Design og layout

SX-1 er meget logisk opbygget og filosofien har været: hellere ha 16 spor der altid virker, end 24 spor der kræver en større omstilling og ekstra udstyr for at virke. Dette går igen i designet. Der er overskuelighed og alle knapper sidder der hvor man forventer det.
I venstre side af maskinen sidder faderne og kanal knapperne, over dem sidder en række knapper, der har forskellige funktioner, blandt pan kontrol for hver enkelt kanal. Over disse, sidder en rækker knapper, der srtyrer de forskellige fader banker. Monitor afdelingen med to helt seperate hovedtelefon sektioner sidder også her. Der er også knapper der styrer skæmene ( der kan sættes ekstra skærm til maskinen) Går man lidt til højre kommer det store display og yderst sidder CD brænderen.
Under denne sidder lokator, data og optage afdelingen. Det er her man styrer maskinen, og bestemmer hvad man vil arbejde med og ændre på. Selvom SX-1 er hamrende advanceret er den meget nem at arbejde med, de mere advancerede funktioner er gemt under overfladen og får man brug fo dem, kan man gå ind i nogle menuer og arbejde med dem derfra, eller man kan bruge sin computer.

Tilslutninger

Tascam SX-1 har rigtig mange tilslutnings muligheder og der går et stykke tid før alle stik kommer i brug. Der er 2 MIDI in og 4 MIDI ud, der tilslutning til computer, skærm, tastatur og mus, der er SCSI port, Video ind og igennem med et 9 polet Sony stik, der er ADAT lightpipe med optiske ind og ud, der er tilslutning til tidskode styring( LTC el. SMPTE) Word Cloc ind, ud og igennem, Digital ind og ud, der er alm analog audio ind og ud. og endelig et Cascade stik til at forbinde flere SX-1 sammen. Der kan også tilsluttes en fodpedal, der kan programeres til forskellige funktioner.
Udover disse er der bagpå også tre ekstra udviddelses porte, som man kan putte harddiske, effektkort og lign ind i. Disse er de samme, der benyttes på Tascams digitale mixer DM-24.

Hul igennem

Det er relativt nemt at få hul igennem; man sætter sit stik i ( der er XLR og Jack på ALLE kanaler samt insert på ALLE kanaler) vælger fader bank 1-16 skruer op, vælger fader bank 17-32, skruer op vælger rec og så er man i princippet klar. Skal man optage flere spor skal man lige ind i track menuen under displayet og sige til maskinen, at det er nyt audio materiale (eller Midi) ,den skal modtage. Det er faktisk meget nemt og overskueligt. Når man har optaget noget gemmer maskinen det selv og man kan via displayet ,et tastatur og mus nemt redigere navne og lign så man ved hvad man arbejder med.

Effektfuld afdeling

Effekterne i SX-1 skal lige ha et par ord med på vejen. For en gangs skyld lyder de indbyggede effekter kanon godt og er brugbare uden at tænke på at skulle hen og købe ekstra. Kvaliteten er bare iorden. Det er Antares og TC works, der har lavet effekterne og det bærer det også præg af.
Routingen af effekterne er lidt bøvlet, men har man gjort det et par gange og kigger man i manualen, så går det faktsik nemt. Der er mulighed for at køre med fire forskellige effekter plus dynamiske effekter og EQ.
I effekt afdelingen er der nok at vælge imellem, min eneste anke er nogle af guitar effekterne, der mangler en vellydende overdrive. Det har altid været et problem at lave digitalt overdrive så jeg tror at det bare er sådan og man må ty til sine pealer hvis man skal ha overdrive på. Ellers fungerer det perfekt med både gode vokal effekter og simuleringer og mere syrede effekter. Jeg fandt både nogle chorus og flanger, der med lidt arbejde kom til at lyde meget trance agtigt.
Så stort plus for effekterne

Mixeren

Den indbyggede Mixer i SX-1 er som snydt ud af Næsen på en anden Tascam klassiker nemlig deres digitale Mixer TM 24, der før har været under luppen her på siden. Det at et firma har erfaringen og ikke mindst teknologien til at lave en ordentlig digital mixer skinner helt klart igennem på SX-1. Det der først og fremmest adskiller SX-1 fra alle de andre HD recordere jeg har testet er: lyden. De preamps ,der er blevet brugt er simpelthen kanon gode. Den lyder klokkeklart og der er masser af headroom at give af. Mixeren har også andre kvaliteter (en mere tilbundsgående gennemgang af mixeren kan man få ved at læse testen af Tascam DM-24) blandt de 6 aux grupper der kan bruges på forskellige måde dels til effekter, men de kan også bruges til at lave 6 forskellige mix til 6 forskellige musikere. Det er dælme smart og viser igen at Tascam faktisk med SX-1 kommer tæt på en "alt i en kasse". Selv på hoved telefonerne er det muligt at lave forskellige mix. så der er muligheder nok.

Surround

Tascam SX-1 er forberedt for at kunne arbejde i surround og når man skifter til surround mode får man mulighed for at placere de enkelte lydkilder i et virtuelt rum.

Mastering

Med den indbyggede brænder kan man brænde sine projekter, men inden da, skal de lige igennem master afdelingen. Her mixer man sine spor ned til et stereo spor nivelerer niveauer og lægger de sidste dynamsik effekter samt EQ på. Og så er det ellers direkte i brænderiet og vupti et nyt hit er klart. Med de mange automatiserings muligheder der er i mixeren er det relativt nemt at lave selv advancerede ting på SX-1.

Konklusion

Tascam SX-1 har givet mig mange søvnløse nætter, dels fordi den er så fed at arbejde med, dels fordi denne konklusion har været meget svær at skrive. På den ene side er den en fantastisk maskine med den bedste lyd jeg har oplevet i en HD recorder til dato, den er den god at arbejde med, meget overskuelig og logisk at finde rundt i. Lidt bøvl vil der altid være med en sådan maskine i starten, men de små problemer jeg er stødt på har løst sig ved et kig eller to i manualen.
På den anden side er den så stor og tung at den kun egner sig til fast montage, den egner sig ikke til at blive transporteret rundt som mange af de andre HD recordere kan. Dermed mister man lidt muligheden for at lave spontane llive ting på sin HD recorder for man har den ikke lige med under armen.
Prisen indikerer også at vi er oppe i den professionelle ende. Man kan få adskellige af andre modeller for prisen af bare en SX-1.
Jeg kan godt forstille mig at Gymnasier, teatre, fameskoler, universiteter og lign ville kunne få enddog meget glæde af SX-1 for den leverer varen i form af god lyd og mange gode muligheder.

Så for ikke at sidde skriftligt at diskutere med mig selv får Tascam SX-1 fem kasser
SC SC SC SC SCFlere anmeldelser

Om Soundcheck | Annoncer | Kontakt | Jeg er lavet af BandBase.dk og GAFFA.dk