Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46
Anmeldelse - NOAH Den store satsning fra Creamware - Soundcheck.dk
Cookie persondata politik for GAFFA A/S
Log ind eller opret en gratis konto
08-12-2003

NOAH Den store satsning fra Creamware


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 245
Skrevet af: Søren Korsgaard

Creamware var ved at knække halsen på udviklingen af Noah, og måtte igennem blandt andet en betalingsstandsning for at gennemføre projektet. Et meget langt ophold på fødegangen fristes man til at sige. Nu er den her så og vi ser på om Noah lever op til sit ansvar og den hårde fødsel.

Noah er den første maskine af sin slags hvor man prøver fuldt at intergrere de fordele man har ved et computerbaseret system, med de fordele et hardwarebaseret system har. Folkene fra Creamware selvfølgelig udnyttet de erfaringer de har haft med deres lydkort og især deres Scope
platform. Hvis man er vant til at arbejde med Scope vil mange f tingene i Noah være genkendelige. Det at man arbejder med en såkaldt åben platform betyder også at fleksibiliteten er stor og hvis det lykkes Creamware at få andre lyddesignere til at lave instrumenter til Noah bliver det jo rigtig interessant.
Noah er en instrument modelleringsmaskine, der laver 1:1 kopier af div analoge instrumenter. Ved brug af enorme mængder DSP teknologi og komputerkraft har man været i stand til at kopiere de forskellige kendetegn de analoge instrumenter har og gengive dem i et digitalt instrument.
Udover kopier af de klassiske instrumenter får man også mulighed for at lege med både Wavetable og Vektor synthese, så man kan lave sin egne lyde. Det er her Noah har sin styrke for i takt med udviklingen af nye syntheser og instrumenter kan disse downloades direkte ind i Noah som et instrument.

Selve kassen

Den første version jeg så af Noah for flere år siden var en alm synth med tangenter, denne blev vist aldrig færdig udviklet og den version der er til salg i dag er en 19" kasse, med dreje og trykknapper.
Yderst til venstre sidder Volume knappen der også kan afspille små demostykker fra det valgte indstrument,centralt sidder displayet og de fire gule navigationsknapper og til højre for displayet sidder der ni trykknapper og et jog wheel, en slot og yderst til højre endnu ni trykknapper.
Det er hvad man får at lege med og det er også nok, i de fleste tilfælde, det vender vi tilbage til.
Bagsiden er er fyldt med stik og tilslutninger og der er også her de "slots" hvor instrumenterne er placeret sidder. Der er både analoge og digitale tilslutninger. Øverst på kassen sidder der et lille mærkat der siger, at hvis man åbner kasser bortfalder garantien. Så der er nok noget farligt indeni.
Selve desinget er diskret og overskueligt holdt i to grå nuancer og med tre forskellige farver til kanpperne. Det er udemærket og giver et godt overblik.

Hul igennem

Tilslutningen af Noah er meget nem et midikabel ind og strøm til og så er vi igang. Man vælger instrument med de gule dreje knapper og skal så lige vende sig til ikke at skifte instrument hele tiden , men bare skifte lyd i instrumentet.Det gik der lige et par gange med men så har man den også. Betjeningen virker logisk og overskuelig. Der er dog et lille men, til live brug kan det være lidt besværligt at skulle dreje sig igennem lydene, men hvis man er tilpas hård til midi skulle dette kunne opsættes efter behov. Dette gælder også opsætningen af instrumenter. Det er faktisk muligt at lave en opsætning hvor alle fire instrumenter kører på en gang. Så er det jo noget ved. Og for os der er vandt til at slæbe både Hammond, leslie og stage piano er Noah jo noget mere skånsom for ryggen.

Instrumenterne

De instrumenter der var i den demo version jeg prøvede var Minimax, B-2003, six strings og lightwave. Generelt må jeg sige at lydene virker overbevisende isæt synth lydene er fede og virker som fuldgyldige erstatninger for de originale. Orgellydene lyder også ok, men der er jo lige det at når man er vandt til at spille orgel med drawbars, fodpedal og hele svineriet bliver orgel lydene en lille smule statiske og jeg ved godt at man kan ændre dem via computeren og software og at mulighederne er uendelige, men live vil jeg ikke undvære mit Hammond, ikke endnu. Minmax er en Moog klon og den er fed. Der er nogle fuldstændige vilde moog lyde indbygget og mulighederne for at tage Noah under armen og vælte en techno fest er klart til stede. Den indbyggede arpeggio er med til at gøre Noah til en rigtig festmaskine.
Six String er et strenge instrument og der er faktisk flere brugbare guitar lyde. Jeg fandt en Strat med overdrive, der faktisk godt kunne gøre det ud for en rigtig guitar. I Sixstrings ligger der også nogle Jan Hammer agtige synth lyde så er man til Miami Vice kan man godt lave lyden med Noah.
Lightwave har 128 forskellige kurveformer indbygget og der kan laves rigtig mange flotte lyde med dette instrument. Det er de store klangflader og pads der er i gang her. De virker store og svulstige og vil helt sikkert fylde godt ud i et hvilket som helt mix der mangler lidt fylde.

Effekterne

På den demo version var der indbygget vokoder(den virkede ikke da der manglede et slot) men ellers var effekter gangske imponerende der er hvad man forventer at rumklang, delays, chorus EQ flanger og lign. Interpole er en filter bank der arbejder med 24dB kaskade filtre, dette er især brugbart i samarbejde med Minimax. På guitareffekt siden er der både dedikerede guitareffekter og forstærkersimuleringer og det er muligt at lave nogle store guitar lyde.

Konklusion

Med Noah har Creamware lavet en ny type instrument der udnytter de landvindninger der er opnået med den computerbaserede plug-in teknologi. Det har i de sidste år været på de computerbaserede synths udviklingen har foregået, men med Noah er det første skridt taget i retning af en sammensmeltning af de to verdener.
Creamware har udnyttet den viden de har haft med udviklingen af deres lydkort og ikke mindst deres platform Scope. Noah er på mange måder et banebrydende instrument og vil gøre sig i et hvert studie. Især til Dance og hiphop er fabrikslydene velegnede. Effekt delen er logisk opbygget og de enkelte effekter tager godt ved. Min eneste anke er omkring anvendelsen som live instrument. Her ville en anden bruger flade gøre det nemmere at holde overblikket især hvis man afvikler flere instrumenter på en gang.
SIDSTE NYT:
Noah kan nu også fås med software til MAC OS X. Og der kan opgraderes fra Noah Til Noah EX via hjemmesiden

Tak til Michael Miller fra Soundworks for lån af Noah (og undskyld forsinkelsen)

Så alt i alt får NOAH fem kasserFlere anmeldelser

Om Soundcheck | Annoncer | Kontakt | Jeg er lavet af BandBase.dk og GAFFA.dk