Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46
Anmeldelse - Det sjoveste program på jorden? - Soundcheck.dk
Cookie persondata politik for GAFFA A/S
Log ind eller opret en gratis konto
08-01-2004

Det sjoveste program på jorden?


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 245
Skrevet af: Søren Korsgaard

PG har lavet en ny version af Band in a box. Vi ser om den nye version kan leve op til tidligere tiders storhed

For år tilbage inden der var noget der hed Soundcheck, hed forgængeren MidiMag og de havde på et tidspunkt en anmeldelse af en af tidlige udgaver af BIAB. Der fik det titlen "det program jeg ville tage med på en øde ø" og noget er der om snakken for der er mange timers underholdning og mange timers besparelse i dette program.
MEGET kort fortalt er BIAB en akkompadements program. Man indtaster en akkord gang vælger en stilart og vupti af spiller programmet et bud på hvordan det kunne lyde. Nu kunne man syntes at det jo ikke var noget særligt, men de forslag der kommer fra programmet er overraskende gode. Og udover det nævnte, gemmer programmet på rigtig mange andre muligheder som vi kigger nærmere på senere.

De forskelige styles

De stilarter man kan spille i er mangfoldige og der findes ikke bare en country style, nej der findes måske 50 forskellige og der kommer hele tiden nye til. PG music tæppebomber brugerne med nye styles og der går faktisk sjældent en uge uden at jeg modtager en mail fra dem med nye styles. De stilarter der fulgte med den version jeg har afprøver er Jazz, Pop/Rock, Country/folk, Latin, valse, klasiske, etnisk, Country Rock, alt Rock, Chicago Blues, World styles, Requested Jazz, Rock on, World Styles2, About time, Rhythm&Blues og som noget helt specielt er der flere afdelinger med brugernes favoritter og styles som folk har bedt om at få med. Disse er samlet under forskellige former for Requested styles, der er blandt andet requested Jazz. Indenfor hver stilart er der rigtig mange at vælge imellem. Indenfor den første Jazz kategori er der lige knap 300 forskellige styles at vælge imellem. Hver styles har et rimeligt dækkende navn og der er et tekst vindue der beskriver hver enkelt style. Der er alt fra Zawinul, til Grover Whasinton, til Miles, til sinatra. Så man er godt dækket ind når man vil ha afspillet sit næste jazz hit. Som noget nyt kan man lave signe egne hybrid stilarter. DVs man kan blande instrumenter fra op til fem forskellige stilarter og mikse dem til en helt ny. Forestil dig en verden hvor banjoen spiller country, bassen spiller YellowJacket, Trommerne spiller vals, hornene spiller blues og en heftig klarinet spiler en ordentlig gang balkan polka. Det er faktisk muligt at lave denne opstilling og programmet er så viseligt indrettet at de rent faktisk spiller sammen, så nye stilarter kan sagtens opstå med dette program.
Udover de forskellige styles er der også indbygget en lang række sange (i stil med midi files) så man kan øve efter bestemte melodier eller bare jamme efter dem eller bruge akkorg gange til at lave nye melodier og forløb med. Det er faktisk kun fantasien der sætter begrænsningen.

Syng med dig selv X4

PG music har i samarbejde med TC elektronic lavet en specielt version af TC's Helicon. Dette betyder at man kan lave en enketl vokal om til firstemming kor og der erindbygget autotune så man kan rette det til hvis en enkelt tone skulle være lidt falsk. Igen kan man konfigurere sit kor som man lyster. Dette bliver ekstra brugbart hvis man loader midistyles ind i programmet og bruger dem som udgangspunkt så kan man få maskinen til at autotune efter midi melodien.

Sådan kommer du igang.

Efter programmet er indstalleret, hvilket under windows XP går uden problemer, er man klar til at komme igang. Det første vindue man kommer til, er delt op i fem afdelinger. Øverst har man en værktøjs afdeling hvor man kan vælge hvilke instrumenter der skal være i det orkester der skal spille den sang du laver. Her kan man også vælge tempo, lægge effekter på, og vælge marmonier.
Under denne afeling kommer der et keyboard der viser hvilke toner der spilles i den valgte melodi(hvis man vælger programmet til at spille en melodi) Under keyboardet kommer der en ikon styret værktøjs afdeling hvor de mere gængse funktioner sidder. Det er her man stopper og starter afspilningen af sangen, bland andet.
Nederst kommer så den del det hele handler om nemlig der hovr man skriver sine akkorder ned. Når man har skrevet de akkorder ned der skal bruges, så vælger man om de skal afspilles i en sløjfe, altså gentages når man når slutningen eller man kun vil køre det igennem en gang. Begge mulgiehder foreligger og man kan vælge at gente specielle parter af en sang og lave et forløb som i en "rigtig" sang med vers chorus, intro,outro osv.
Afspilning foregår ved at trykke på start.
Vinduet kan også vises med noder og med tangenter så man har alle muligheder for at tilpasse programmet til den arbejds metode der passer en bedst. Inden for dette vindue er det muligt at tilpasse sangen efter ens eget behov, der kan ændres på de forskellige volume indstillinger, man kan sågar ændre volumen på hver enkelt tromme i mixet. Man kan ændre en 4/4 til en 3/4 (denne feature kalder Strauss in a box) eller man kan gå denanden vej og De Strausse en melodi fra 3/4 til 4/4 eller til en hvilken som helst anden taktform man vil spille i.

Hvordan lyder det så?

BIAB har i denne version fået opgraderet den engine der laver lydene, før var det en 16-bit engine der var i programmet nu er den opgraderet til 32-bit. Ikke nok med at lydene er blevet meget bedre og mere naturtro og fyldige, afviklingen af programmet er også langt med flydende og f.eks node delen er blevet ca 300% hurtigere end den var før. De enkelte lyde er ok, man kan selvfølgelig godt få plug-ins og softsynths der lyder bedre end de instrumenter der er i BIAB, men de er absolut brugbare og kan sagtens bruges til demo og øve cdér. De lyde der falder mest igennem og bliver en smule plastikagtige er horn lydene, de er meget syntetiske, men ellers er langt de fleste lyde brugbare. Man kan med højre muse knap tænde og slukke for de enkelte instrumenter, så hvis man har fundet et rigtig fedt groove hvor de andre instrumenter lyder eller passer dårligt, kan man bare slukke for dem man ikke bryder sig om.
Hvis man er ikke er tilfreds med de lyde der er i BIAB kan man afvikle lyde fra en DirectX Instrument Synthesizer (DXIplug-in) for det er der nemlig support for i BIAB. Med denne feature kan man bruge de lyde man ellers har i sine softsynths. Så hvis man lige har programmeret sig frem til den vildeste synth lyd i en eller anden moog klon kan man importere denne lyd og sætte den sammen med et Zawinul groove og så bare kører løs.
Denne feature gør BIAB brugbar også i mere professionelle sammenhænge hvor man vil optage de ting man har lavet i BIAB og bruge dem videre i en eller anden form.

Den sjove øvning

BIAB er et rigtig godt værktøj at øve sammen med. Men har man familie eller på anden måde har ansvar der rækker udover at spille musik og lege med computer, skal der lyde en advarsel, pludselig er der gået rigtig LANG tid hvor du bare har siddet og spillet og spillet, for det er sjovt at spille sammen med BIAB. Man kan frit transponere de indbyggede sange og de snage man selv skriver ind kan også frit flyttes eks.efter hver gennemspilning flyttes sangen det ønskede antal toner op eller ned, det skulle nok få skalaerne på plads. Udover transponering kan selve takt formen også ændres så man kan høre sine akkordgange i f.eks 7/4 eller noget andet eller man kan lave det om til Strauss vals.
Det er også muligt at få metronome lyd på når man øver.

Lær med BIAB

Med programmet følger der et par undervisnings CD med hhv blues klavér og guitar. Jeg sprang på at lære blues klaver og selv om man lige skal vende sig til det at ha en computer med når man spiller virker det faktisk og jeg synes selv jeg er kommet et godt stykke videre med mit klavér spil og har ihvert tilfælde lært nogle tricks i forhold til blues klavér jeg ikke kunne før. Begge undervisnings forløb er bygget op så man følger en række lektioner og så stiger sværhedsgraden fra lektion til lektion. Man kan rent faktisk via disse CD lære en hel del og der er både tekst, video og lyd, så alt i alt er indlæringspædagogikken i top.

Konklusionen

Nu kan jeg ikke huske om det var Niels Harbo der i sin tid skrev artikeln i MIDIMAG, men under alle omstændigheder holder hans konklusion også idag, hvor vi jo ellers er blevet meget forvendte med hvad vi kan få en computer til. BIAB er et hamrende godt program og det ville nok også være det program jeg valgte at tage med på den berømte øde Ø (mon det går i Robinson???) Det er nemt at gå til. Man bruger ikke nogen unødig tid på at sætte programmetop, der skal ikke vælges en hel masse midi indstillinger, indstalleres drivere og lign før man kan komme igang. Det er lige på og hårdt. Man kan skrive sine egne forløb eller øve nogle af de mange sange der er i programmet, man kan lægge sang på, få lavet harmonier, udskrive det hele på noder, indsætte tekster så BIAB også kan bruges til karaokee. Det at man så oven i købet kan importere lyde fra andre softsynths gør programmet til en klar vinder.
BIAB 2004 er for mig at se et af de sjoveste og mest lærerige programmer jeg er stødt på indtil nu og koster det ikke en bondegård, det gør det jo endnu bedre.
Fuld tavle til PG MUSIC for BIAB 2004.Flere anmeldelser

Om Soundcheck | Annoncer | Kontakt | Jeg er lavet af BandBase.dk og GAFFA.dk