Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 46
Anmeldelse - Bas forstærker ver.2.0 - Soundcheck.dk
Cookie persondata politik for GAFFA A/S
Log ind eller opret en gratis konto
28-07-2009

Bas forstærker ver.2.0


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home_cpanel/soundcheck/public_html/anmeldelser/view.php on line 245
Skrevet af: Søren Korsgaard

Når man påstår at man kommer noget revolutionerende nyt, og målgruppen er musikere, så skal man enten være sikker i sin sag, eller også er man sikker på at få på puklen. TC har med deres nye Rebelhead 450 givet et friskt bud på en moderne basforstærker. Det er tydeligt at TC folkene har gået en god lang tur på langs lagerreolerne og kigget efter hvilke teknologier og kredsløb de i forvejen havde adgang til for derefter at tage dem , de mente gav mest mening og putte dem i den nye Rebelhead. Vi har haft lejlighed til at checke den godt og grundigt ud for at se om der virkelig er tale om en revolution.

TC Rebelhead 450 er en lille kompakt bas top, der trods sine små ydre mål, leverer varen i form af en 450 watts forstærker, bygget efter et nyt princip (det kommer vi tilbage til senere) en godt udstyret preamp og en række ekstra ”godter”i form af tilslutninger til næsten alt andet end kaffe maskine og ikke mindst en meget velfungerende remote kontrol.

Fronten fra en ende af

Fra venstre af har til input til instrumentet (hvorfor er der kun EN???? Den anke uddyber jeg senere)
Dernæst gain kontrol. Dette er ikke bare en alm gain kontrol men knappen styrer også den indbyggede spectracomp kompressor. Der er langt imellem at indbyggede kompressorer gør noget godt i forhold til lyden, men det gør denne her. Uden foregribe begivenhedernes gang, kunne man da nemt forestille sig at samarbejdet mellem TC og T-Rec mundede ud i en pedal baseret på denne kompressor, for den er super fed. Jeg kan ikke lige huske hvilken en af TC maskiner den kommer fra, men i denne her sammenhæng fungerer den 112%.
I midten er der en avanceret EQ sektion. Umiddelbart ser den hel almindelig ud med bas, lav mellemtone , høj mellemtone og diskant, men kradser man lidt mere i lakken og kommer et par takker længere ned kan den faktisk også fungere som en semiparametrisk EQ hvor man kan vælge de frekvenser man vil arbejde med. De valgte fabriks indstillinger passede nu meget godt med de basser jeg prøvede på den.
I højre side sidder Tube Tone knappen som giver en rør agtig fornemmelse. Uden at vide præcist at vide hvordan den fungerer lyder den som den skal, og så kan det jo i princippet være ligegyldig hvordan de er kommet frem til resultatet. Hellere et kredsløb som virker end et lille rør der lyser bare for hyggens skyld, det har vi efterhånden set al for mange eksempler på.
Længst mod højre er master volume knappen efterfulgt af en hoved telefon udgang, der når den bliver brugt muter højtalerudgangen.
Over de store knapper sidder der en række små trykknapper, som styrer de preset indstillinger man kan gemme i forstærkeren, til højre for den sidder ”shift” knappen og længst til højre er mute knappen der slår den indbyggede tuner til.
De tre memoryknapper og mute/tuner knappen sidder også på remotekontrollen der er i pedalform. Den tilsluttes med et langt medfølgende kabel med din stik.( godt at forstærkeren kan køre uden remotekontrollen, hvis uheldet skulle være ude og man ødelægger dette kabel, ikke at det virker skrøbeligt overhovedet, alt på denne forstærker er bygget så det kan holde til at blive brugt.

Bagsiden af medaljen

Normalt er bagsiden af en forstærker ikke noget man beskæftiger sig meget med, men i dette tilfælde, vil jeg gøre en undtagelse, for der er faktisk rigtige fede ting placeret på bagsiden af Rebelhead450. Først og fremmest er strømtilslutningen lavet således at den kan bruges over alt på jorden og æder alt fra 100 til 230 volt. Når det nu kan lade sig gøre at lave denne løsning hvorfor dælen er det så at vi som forbrugere ikke forlanger det som en standard, her er et oplagt emne til kommende demko godkendelser.
Højtaler stikket er et Neutrik speakon/jack combo stil så det bliver ikke meget bedre.
I midten sidder stikket til remotekontrollen og så kommer der er XLR stik med digital AES/EBU 96khz udgang, der også er S/PDIF kompatibel. Ved siden af den digitale udgang sidder der to phono stik så man kan tilslutte en cd afspiller, MP3 afspiller eller hvad man nu får lyst til at tilslutte. To jackstik klarer insert i/o og yderst til højre sidder der en linedriver, der gør det muligt at sætte Rebelhead direkte til mixeren, dette kan via en lille omskifter ske enten før eller efter forforstærkeren.

Designet

Designet er flot og som tidligere nævnt er det en meget kompakt forstærker, der er håndtag integreret i siderne, det ser godt ud , der kan tilkøbes et rackskuffe beslag. Så alt i alt er det et af de mest vellykkede forstærker designs jeg har set i meget lang tid. Det her må simpelthen være med til at sætte en hel ny dagsorden når det gælder forstærker design og der må være nogle producenter af forstærkere, der lige nu er på jagt efter nogle nye folk til design afdelingen (hvis de overhovedet har en sådan)

Må kraften være med dig

Kraftforstærker designet er et helt nyt princip som TC debuterer med på denne forstærker, og der er tale om et såkaldt active power management system, der som udgangspunkt opfører sig som en rørforstærker og reagerer på det indkommende signal. Den korte version er at forstærkeren er opbygget på en intelligent måde der forhindrer den i at clippe som traditionelle transistorforstærkere kan gøre, når de belastes maksimalt. Resultatet er at Rebelhead forstærkeren leverer saft og kraft i hver enkelt watt den spyer fra sig, lige som en rørforstærker gør.

Hvordan lyder den så?

Man skal faktisk gøre sig umage for at få den til at lyde dårligt, Jeg har testet den på min egne basser (Mörch, Kontrabas, Burns) og har haft flere andre bassister med ind over og sammenfattende kan det siges at TC har formået at lave en meget levende og dynamisk forstærker, der reagerer lynhurtigt og som på alle måder er fornuftigt opbygget. Ole Skipper Moes prøvede under et besøg og endte med at spille en hel koncert på den i stedet for sit normale setup og den aften fik den alle de prygl amn kunne forestille sig, når man spille slapbas med en trommestik på en kontrabas så alt omkring vibrerer så skal der noget af en forstærker til at leverer et tilpas realistisk lydtryk og det gjorde Rebelheaden uden at kny og uden at blive glohed. Men her er det så at anken omkring det manglende input kommer, for når man nu har lavet et preamp system der kan håndtere tre forskellige indstillinger så kunne det jo ha været helt ultimativt smart at man havde to inputs således at man kunne ha sin båndløse, eller sin kontrabas sat til også på remote kontrollen kunne vælge hvilken der skulle være aktiv. Det må være højt på ønskelisten til version2.1
Femstrengede basser bliver meget tydeligere især på de dybe strenge hvor der ellers godt kan være en tendens til at man bare en høre en lavfrekvent mur at udefinerbar støj, hvor det er svært at skelne tonerne, men selv det formåede den at rydde op i.
De features man har valgt at putte i forstærkeren virker med det samme og for de pilfingrede er der nok at nok at tage sig til og man kan tweake den til præcist den indstilling( eller indstillinger man måtte ønske)
DI boksen virker forbløffende godt og bare den og kompressoren er stort set alle pengene værd sammen med det digitale output har man også den perfekte studieforstærker, der samtidig er total lydløs i forhold til støj.
Remotekontrollen virker efter hensigten, dog kræver den visning TC har valgt til tuneren en smule tilvænning men når man lige har knækket koden er den præcis nok, dog ville jeg ha foretrukket en mere enkel visning i sær når man er midt i et sæt og skal lynstemme, men det er nok bare en tilvænnings sag.

Kabinetterne

Kabinetterne der følger med fås i to versioner et med 2x10” og et med 2x12”. Alle enheder er fra Eminence og er med titanium diskanten monteret i centrum af enheden, dette giver en mere ensartet spredning af de høje frekvenser. Kabinetterne er umiddelbart nemme at håndtere lette at stable og vejer ikke alverden, dette skyldes både materiale valget til selve kabinettet som er bygget i 18mm krydsfinér med hjørner i massivt hårdt træ. Magneterne er neodynium som også gør sit til at holde vægten nede. Kabinetterne er coatet med en speciel antiskrid overflade der skulle gøre det vanskeligere for kabinetter at skride når de er stablet. Det er også helt rigtigt, når kabinetterne er stablet flytter de sig ikke med mindre du decideret vælter dem og der skal faktisk meget til. Denne overflade har dog det minus ( for nogle) at de lynhurtigt kommer til at se meget ”vintage” agtige ud. Og prøv for guds skyld ikke at gøre dem rene med en klud for så har du fnuller og kluderester ud over det hele, så for dem der gerne vil have et ”spotless” gear bør man virkelig starte med at købe både kasser og overtræk og nanobehandling og hvad man ellers kan finde på, for de bliver ”nussede” uanset hvor pænt man behandler dem. Overfladen er til gengæld ikke modtagelig overfor slag og stød og den slags så de kan sagtens tåle at blive brugt. Kabinetter er designet således at de kan stables både vandret og lodret således kan man ”bygge” sit stack efter behov og plads.

Konklusion

TC har med Rebelhead vist et rigtig godt bud på en moderne basforstærker top. Og de har med velvalgte komponenter og features strikket en topmoderne og fuldprofessionel forstærker sammen der uanset musikstil nok skal levere varen i form af både vellyd og afgrundsdyb bas. De småting jeg har fundet som nok kunne ændres er alt i alt ikke nok til at trække det samlede billede ned af en toppotent og 112% vellyket forstærker. Kombineret med de tilhørende kabinetter har man et kompetent og vellydende basanlæg, der ikke fylder og vejer ret meget.
Så alt i alt må det give fuld tavle til TC:
”It aint bragging if you can pull it off”Flere anmeldelser

Om Soundcheck | Annoncer | Kontakt | Jeg er lavet af BandBase.dk og GAFFA.dk